"Включване" е ключовата дума по отношение на ромското малцинство
13.06.2007
"Включване" е ключовата дума по отношение на ромското малцинство". Това каза Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) пред участниците в срещата на Международния управителен комитет на Десетилетието на ромското включване. Грозев, заедно с директора на ЦЛС Иван Кръстев, представиха резултатите от Националния дебат "Политики към ромите в България", организиран през април 2007 от Институт "Отворено общество" – София, ЦЛС и Алфа Рисърч. "Едва под 20 процента от населението са "за" сегрегационни мерки спрямо ромското население", заяви Иван Кръстев. Той подчерта, че обществото като цяло реагира изключително прагматично към политиката за интеграция на ромите. Така например, в следствие на дебата нараства делът на хората, които смятат, че ромските деца трябва да бъдат приобщени към образователнатата система от най-ранна детска възраст, а не чрез въвеждането на квоти.

Националният дебат "Политики към ромите в България" беше проведен по системата Deliberative Polling на професор Джеймс Фишкин от Станфордския университет и професор Робърт Ласкин от Университета Тексас в Остин.

Обобщени резултати от изследването можете да намерите тук. Вижте и пълното изследване на Алфа Рисърч.
Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us