Премиерът Станишев предлага нова програма за интеграция на ромите
12.06.2007

Българският премиер Сергей Станишев предлага да се изработи нова рамкова програма за интеграция на ромите, която да постави проблема в европейски контекст. Премиерът каза това при откриването на десетото заседание на Международния управителен комитет на Десетилетието на ромското включване. Станишев заяви, че проблемът с интеграцията на ромите трудно може да бъде преодолян на национално равнище. "Страните-членки на ЕС трябва заедно да настояват за формиране на общи политики за интеграция на ромите", подчерта министър-председателят. Той добави, че интеграцията няма да има ефект, ако цялото общество не е подготвено за това. "Това не е политика на изключителност. Не-правенето на тази политика ще струва много по-скъпо на цялото общество", допълни той.

Председателят на Институт "Отворено общество" Джордж Сорос каза от своя страна, че голяма част от обществото е срещу харченето на публични средства за интеграция на ромите. Той призова за ефективно усвояване на европейските структурни и присъединителни фондове. Сорос акцентира върху необходимостта от поставянето на адекватни цели и мерки за оценяването на напредъка на Ромската Декада. Липсата на подобни мерки е една от основните констатации в мониторинговия доклад DecadeWatch. Сорос анонсира създаването на консултативно звено към Институт "Отворено общество", което до обучи местните администрации в достъпа и усвояването на публични фондове.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, чието ведомство е домакин на срещата, каза, че през миналата година, благодарение на трудовите борси, над 83 хиляди роми са намерили работа, а 43 хиляди са били квалифицирани и преквалифицирани. Тя настоя акцентът на Ромската декада през следващата година да бъдат ромските деца.

Двудневната среща на Международния управителен комитет на Десетилетието на ромското включване беше открита в присъствието и на Шигео Катсу, вицепрезидент на Световната банка и Виктория Мохаши, член на Европейския парламент.

 

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us