Сорос посети най-голямото ромско училище във "Факултета"
11.06.2007
Американският филантроп и председател на Институт "Отворено общество" Джордж Сорос днес посети 75 ОУ "Тодор Каблешков" в столичния ромски квартал "Факултета". Той се запозна непосредствено с проблемите за достъп на ромите до качествено образование и заедно с постоянния представител на Световната банка за България Флориан Фихтъл и с участници в работната среща на Ромската мрежа на Институт "Отворено общество" даде пресконференция в залата на училището.

Пред медиите беше представен мониторинговия доклад за изпълнението на целите на Десетилетието на ромското включване, съставен от ромски неправителствени организации и експерти. "България прави много и в четирите основни области на инициативата – образование, здравеопазване, трудова заетост и жилищно устройство, но липсва координация, така че отделните мерки да се развият в политика", каза Тони Ташев, експерт от българска страна.

По време на пресконференцията Джордж Сорос беше запитан как ще коментира предложението на група български медии хора със световно влияние да инициират фонд за построяване на болница за лечение на заразените със СПИН либийските деца. В отговор Сорос заяви, че не вярва правилният подход да е в подкупването на диктатори. “Отказах бизнес покана от Кадафи да посетя Либия, докато не се разреши въпросът с българските медицински сестри. И не подкрепям тази инициатива – Кадафи има достатъчно приходи от петрол, за да построи болница.”

75 ОУ "Тодор Каблешков" е най-голямото училище в столичния квартал "Факултета", в него учат около 1300 деца. Кварталът съществува от близо 70 години и продължава да е извън регулация, което означава, че 35 000 души живеят без канализация, полиция, пожарна и административно управление.
 
  
 
 
 
 
 
Предстоящо събитие:
 
Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us