Сорос посещава ромско училище в квартал "Факултета"
11.06.2007

Американският филантроп и председател на Институт "Отворено общество" Джордж Сорос ще посети днес, в 18 часа, 75 ОУ "Тодор Каблешков" в столичния ромски квартал "Факултета." Целта на посещението му е да се запознае непосредствено с проблемите за достъп на ромите до качествено образование и наследството на сегрегацията на ромските училища.

Съвместно с постоянния представител на Световната банка за България, г-н Флориан Фихтъл, Джордж Сорос ще даде пресконференция в залата на училището. Образованието е един от основните приоритети на Десетилетието на ромското включване. В София съществуват 6 изцяло ромски училища, където 100% от учениците са от ромски произход и приблизително 80% от тях отпадат след 8 клас.

Посещението на училището в ромския квартал е част от програмата на Джордж Сорос по повод участието му в заседанието на Международния управителен комитет на Десетилетието на ромското включване. По време на посещението на ромския квартал ще бъде представен мониторинговия доклад за изпълнението на целите на Десетилетието на ромското включване, съставен от ромски неправитлествени организации и активисти.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us