УНИЦЕФ: Сега не е време за намаляване на социалните разходи
20.07.2010

"В България всяко трето семейство с две или повече деца на възраст до 6 години, е бедно. По този показател България се нарежда на второ място в Европа, единствено зад Румъния". Това каза Боян Захариев, програмен директор в Институт "Отворено общество", по време на дискусия за ефектите от кризата върху семействата и децата, организирана от представителството на УНИЦЕФ за България.

Захариев, който представи данни от изследване на "Отворено общество" и Световната банка, изтъкна, че директен ефект на кризата се вижда и в намаляването на средствата за хранене, които домакинствата отделят. 8,9% от домакинствата са вземали храна "на вересия", сочат данните от изследването, което, според анализаторите, показва, че акцентът на социалната политика се е преместил от общото благосъстояние върху физическото оцеляване.

В този смисъл "намаляването на социалните плащания е особено опасно по време на криза, когато на децата и семействата е необходима все повече подкрепа, за да не се стигне до необратими последствия", каза Таня Радочай, представител на УТИЦЕФ за България.

Участие в дискусията "Социалните аспекти на бюджетирането и ефектите на финансовата криза върху децата и семействата" взеха още Джон Чанън от Oxford Policy Management, който направи анализ на бюджетите в социалното подпомагане и образованието, Елена Кременлиева от Министерството на труда и социалната политика, както и представители на неправителствени организации.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us