Все повече българи се лишават от храна и лекарства
14.05.2010

В резултат на икономическата криза доходите на всяко трето семейство са спаднали, а 21% от хората живеят с по-малко от 211 лева на месец. В резултат на това мнозина се принуждават да спестяват от разходи за храна, отопление, лекарства и от образованието на децата си. Това пише вестник Дневник, позовавайки се на данните от националното представително проучване на Световната банка и Институт "Отворено общество" – София, които бяха представени на 13 май.

"В България са спаднали дори разходите за основни хранителни продукти като хляб и мляко, въпреки че тук няма сериозен скок на цените, какъвто се наблюдава в други държави от Централна и Източна Европа", коментира икономистът от Световната банка Сароджини Хиршлайфер, цитирана от Дневник.

"Кризата сви една трета от доходите на българите", пише по повод изследването и вестник Сега. Основната причина за изпадането в бедност у нас е сривът на в пазара на труда, докато в други държави върху това влияят по-скоро кредитните пазари. За година безработните у нас са се увеличили два пъти и вече са над 360 000. Само в ¼ от домакинствата има по двама членове, които работят, пише Сега.

На този фон обаче социалният министър Тотю Младенов съобщи, че през април тенденцията за спад на безработицата е продължила, пише електронното издание Mediapool. Младенов, който присъства на представянето на данните от социологическото проучване каза, че за първи път от година и половина насам през месец март е било отчетено намаление на безработицата. Mediapool акцентира и на още една подробност от проучването: 77% от българските семейства нямат спестявания, а 23% дори имат дългове.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us