Macro Watch: България може да преодолее кризата
без чужда помощ
23.11.2009

"България е в уникална позиция: за първи път в историята си тя може да мине през кризата без чужда помощ." Това каза Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии по време на пресконференцията на Macro Watch "Една година криза". Нещо повече – според Ганев България е единствената икономика в Европа и една от малкото в света, които ще минат през кризата без особени последици за фиска й. (Още акценти от презентацията на Георги Ганев можете да намерите тук.)

Икономистите от Macro Watch анализираха ситуацията в страната една година след началото на кризата. Според Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество", пикът на страховете, свързани с ефектите от кризата, вече е преминал. Стойчев, който представи данни от национално представително проучване на "Отворено общество" заяви, че хората възприемат икономическата криза по-скоро като политическа и че оптимизмът и песимизмът имат по-скоро политическо, отколкото икономическо лице.

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch, опроверга твърденията, че бюджетът за 2010 година е по-лош от предходните заради свиване на публичните разходи. Обратното, заяви Богданов: сега правителството ще харчи дори повече в сравнение с 2008, когато в исторически план беше регистриран рекорд в разходната част на бюджета. Причината за това, според старшия икономист на "Отворено общество" Георги Ангелов, са увеличените разходи за пенсии. Тъкмо по тази причина, смята той, пенсионерите в най-малка степен усещат негативните ефекти от кризата. (Още акценти от презентацията на Ангелов – тук.)

Не така стоят нещата с бизнеса обаче. Според Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, тъкмо бизнесът е понесъл най-тежките удари на кризата и в момента той е на ръба на оцеляването си. Въпреки това, изтъкна Прохаски в своето изложение, през следващата година се очаква известно подобрение на някои основни показатели: износът леко ще се подобри, банковото кредитиране ще започне да се възстановява, а лихвите бавно ще започнат да падат.

Димитър Чобанов от Института за нов икономически напредък заяви, че предпочита да говори не толкова за криза, колкото за класическа рецесия, доколкото финансовата система в България като цяло през последната година остана стабилна. Той каза още, че темповете на възстановяване ще зависят от това с какви темпове ще се преструктурира икономиката на страната. (Още акценти от презентацията на Чобанов можете да намерите тук.)

Macrо Watch е инициатива на Институт "Отворено общество" – София, която започна през 2007 година и чиято цел е периодично да анализира икономическата ситуация и рисковете пред страната.

Пълен запис от пресконфернцията на Macro Watch "Една година криза" можете да чуете тук.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us