Пресата: Macro Watch предупреждава за бюджетен дефицит
01.07.2009

Икономистите от Macro Watch предупреждават за опасността от бюджетен дефицит, който може да застраши стабилността на валутния борд. Това е основният акцент от днешните публикации в пресата по повод пресконференцията на Macro Watch "12 години валутен борд: постижения и предизвикателства", проведена на 30 юни.

"Необходими са мерки за овладяване на държавните разходи, за да се избегне бюджетен дефицит", пише в днешния си брой вестник Дневник. Вестникът цитира Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество", според когото България в момента се движи във варианта, при който има спад на данъчните приходи в рамките на 15-20 на сто. Това означава, че ще са необходими между 1.1 - 2-2 млрд. Лева за покриване на бюджетния дефицит до края на годината.

"Няколко години с бюджетен дефицит ще застрашат валутния борд" е заглавието на електронното издание meidapool.bg. Изданието цитира икономистите от Macro Watch, според които искането за сключване на предпазно споразумение и заем от МВФ не е най-добрият вариант за справяне със ситуацията на задаващ се бюджетен дефицит.

Вестник Сега също акцентира върху твърдението на икономистите, че споразумение с МВФ в момента не е необходимо. "Дори има опасност чуждите инвеститори за изтълкуват като лош сигнал търсенето на финансова подкрепа", пише вестникът.

"Доброто, което донесе кризата за България е, че дебатът отново се връща към необходимите реформи, които политиците бяха позабравили в комфорта на натрупаните бюджетни излишъци", пише електронното издание Bulgaria-News. "Всеки, който си мисли, че ще поеме властта без да пристъпи към болезнените и отлаганите с години реформи, е в сериозна заблуда, смятат икономистите от Macro Watch."

Macrо Watch е инициатива на Институт "Отворено общество" – София, чиято цел е периодично да анализира икономическата ситуация и рисковете пред страната.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us