Кунева: "Членството в ЕС не е усмирителна риза"
20.01.2009

"Членството в ЕС не е усмирителна риза. То представлява добре павиран път, по който всеки тича според силите си". Това каза на пресконференция днес Меглена Кунева, европейски комисар по Защита по потребителите. По този начин Кунева коментира възможността за налагането на предпазна клауза от ЕС срещу България, която продължава да изпитва трудности в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Жак Баро, заместник-председател на Европейската комисия и комисар Правосъдие, свобода и сигурност заяви, че Комисията не би желала да се пристъпва към налагането на предпазна клауза. Същевременно обаче той призна, че предпазната клауза е възможен механизъм, към който ЕК може да прибегне. "Искаме България да притежава правосъдна система, която да се бори адекватно с престъпността", заяви Баро. Той каза, че съдебната процедура трябва да стане по-кратка и по-малко тромава, защото в обратния случай от това се възползват престъпниците.

Жак Баро не се ангажира с прогноза кога ще завърши мониторингът на Европейската комисия към България. "Всичко зависи от резултатите и от усилията, които вашата страна полага", каза еврокомисарят.

Баро, заедно с Меглена Кунева, участва в конференцията "България в ЕС: Две години по-късно и пътят напред", организирана от Институт "Отворено общество" - София, Центъра за либерални стратегии и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us