Необходим е свиреп мониторинг върху ВСС
20.01.2009

"Гражданското общество и медиите трябва да осъществят свиреп мониторнг върху кадровите решения на Висшия съдебен съвет". Това заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев по време на конференцията "България в ЕС: Две години по-късно и пътят напред". Мнението му беше подкрепено от Минчо Спасов, председател на ПГ на НДСВ и от Цветан Цветанов, председател на политическа партия ГЕРБ. От своя страна главният прокурор Борис Велчев заяви, че приоритет на прокуратурата е борбата с организираната престъпност във всичките й проявления. Той подчерта, че проблемите на прокуратурата и на съдебната система не се в липсата на осъдителни присъди, а в мудността на процесите. Освен това "провалът на някое знаково дело може да хвърли сянка върху успехите на съдебната система", допълни Велчев.

Според Иванка Иванова, директор на Правна програма в Институт "Отворено общество" обаче в България оправдателните присъди са пренебрежимо малки в сравнение с осъдителните. Това, според нея, доказва тенденцията "съдът да играе повече с принципите на обвинението, отколкото на защитата". Тя заяви, че механизмът за контрол и проверка на напредъка е едно от най-добрите неща, които са се случвали на България. Същевременно Иванова призова показателите на този механизъм да бъдат актуализирани, подчертавайки необходимостта от измерване на превенцията срещу организираната престъпност.

Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии каза, че България трябва да се раздели с метафората за тоягата и моркова по отношение на ЕС. "ЕС не е механизъм за санкции и дори мерките, които Брюксел предприема срещу България, в това число и спрените пари по предприсъединителните програми, не представляват санкция, а пропуснати ползи за България", заяви тя. Другата метафора, с която България трябва да се раздели е, че влизането на България в ЕС представлява крайна спирка.

Конференцията "България в ЕС: Две години по-късно и пътят напред" беше организирана от Институт "Отворено общество" – София, Центърът за либерални стратегии и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Тя фокусира вниманието си върху ролята на гражданското общество в България за насърчаване и стимулиране на борбата с корупцията и организираната престъпност. Участие във форума взеха Жак Баро, заместник-председател на Европейската комисия и Меглена Кунева, Комисар Защита на потребителите.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us