Жак Баро: "България трябва да изпрати сигнал,
че правовата държава е нещо постижимо"
20.01.2009

"България трябва да изпрати сигнал, че правовата държава е нещо постижимо". Това заяви Жак Баро, заместник-председател на Европейската комисия и комисар Правосъдие, свобода и сигурност при откриването на конференцията "България в ЕС: Две години по-късно и пътят напред". В центъра на неговото изказване беше необходимостта от налагането на ефективна съдебна реформа, прозрачност и намаляване на корупцията като средство за възстановяване на доверието между София и Брюксел.

"Ние очаквахме, че България ще напредне по-бързо, ако е член на ЕС, а не извън него", заяви Баро, отговаряйки индиректно на критиките срещу прибързаното приемане на България в съюза. "Затова сега България трябва да удовлетвори очакванията на своите партньори", допълни той. Еврокомисарят изрично подчерта, че механизмът за контрол и проверка на напредъка на България не е наказателна мярка, а средство за оказване на помощ на страната при осъществяване на реформите.

Наказателният кодекс на страната е остарял; съдебните процеси се водят бавно и твърде малко съдебни дела се довеждат докрай, заяви Жак Баро. Ето защо реформите трябва да станат бързо, за да не могат корупцията, организираната престъпност и неефективната съдебна система да хвърлят сянка върху успехите на гражданското общество, заяви още еврокомисарят.

Конференцията "България в ЕС: Две години по-късно и пътят напред" беше организирана от Институт "Отворено общество" – София, Центърът за либерални стратегии и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Тя фокусира вниманието си върху ролята на гражданското общество в България за насърчаване и стимулиране на борбата с корупцията и организираната престъпност. Участие във форума взеха министърът на правосъдието Миглена Тачева, главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, европейският комисар Меглена Кунева, представители на различни политически партии и на неправителствени организации.

Пълен запис на конференцията можете да чуете тук.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us